Yukarı Çık

Türk Kahvesi’nin Serüveni

Mutfakta tasarım “Nordia” ile başlar

Türk Kahvesinin Popülerliğini kazanmasının ardından  İstanbul’da birçok kahve dükkanı açıldı ve kahve kitap okumak, satranç oynamak ve sohbet etmek gibi hoş anlarla kahve kültürü birleşti.

Avrupalılar Türkler aracılığıyla kahve ile bağ kurdu ve onlarda kahvelerini tıpkı Türklerin içtiği gibi içtiler.Kahvenin aroması, kahve çekirdeklerinin taze ve ince öğütülmüş ve kömür ateşinde yavaşça pişirilmesinden kaynaklanmaktadır. Türk kahvesi aynı zamanda dünyada öğütülmüş tek kahve çeşididir. Türk kültüründe kahvenin yeri oldukça farklıdır. “Kahvaltı” kelimesi bile kahveden önce yenen bir şey anlamına geliyor. Türk kahvesi öyle bir şey ki, onu içmek için özel bir zaman bile var. Genellikle sabahları ve öğlen yemekleri arasında tercih edilir.

Türk kahvesinin sağlığımıza birçok faydası var;

  • Türk kahvesi kandaki kolesterol seviyesini dengeler.
  • Ağrı kesicilerin etkinliğini arttırır, ağrının daha hızlı geçmesine yardımcı olur.
  • Kalp hastalıklarının çoğunun önlenmesine yardımcı olur ve sindirim sistemi üzerinde de çok etkilidir.
  • Özellikle bağırsak hareketlerini düzeltmek için kullanışlıdır.
  • Cilt ile temas ettiğinde (masaj vb.) Yumuşar ve cilt problemlerine iyi gelir.
  • Antioksidan nedeniyle kanser gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde büyük faydalar sağlar.
  • Ayrıca dikkati arttırmak ve zihni temizlemek üzerinde de bir etkisi vardır.
  • Baş ağrısı ve kemik ağrısı için de iyi olduğu bilinmektedir.

Ancak, çok fazla tüketilirse, elbette çok zararlıdır.

Türk kahvesi günde 3 kereden fazla tüketildiğinde, kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.

Bu nedenle Türk kahvesi tüketirken kalp hastalığı olan insanlar dikkatli olmalıdır. Aşırı kahve tüketimi de kan basıncı sorunlarına neden olabilir. Aşırı kahve tüketimi, reflü, ülser gibi rahatsızlıkları arttırır.

Aynı şekilde, şeker hastaları yemeklerden sonra kahve tükettiklerinde; kan şekeri seviyeleri çok daha yüksektir. Çok fazla kahve içmek migren riskini artırır. Ayrıca, aşırı kahve tüketimi doğurganlık açısından kadınları olumsuz etkilemektedir. Hamilelik ve emzirme döneminde tüketmek eşit derecede zararlıdır. Diğer kahvelerde olduğu gibi çok sık tüketilen Türk kahvesi, demir gibi faydalı minerallerin emilimini önler. Yani her şeyde olduğu gibi, Türk kahvesi tüketiminde orta derecede hareket etmek de gereklidir.